Maak kennis met onze man in Zweden
Update 2023: Arjan Hilt is niet langer werkzaam voor De Jong Verhuizingen. Zijn vervanger in Zweden is Remco van der Pol. Lees ook zijn verhaal.
Arjan Hilt is sinds een aantal maanden werkzaam voor De Jong Verhuizingen. Dat doet hij niet in Nederland, maar in Zweden. Daar woont hij samen met zijn vrouw en is hij aan het werk voor ons bedrijf. “Het is een goede beslissing geweest waar wij absoluut nog geen spijt van hebben.”
Wanneer heb je de beslissing gemaakt om naar Zweden te verhuizen?
“Wij hebben in 2012 een vakantiewoning gekocht in Zweden. Sindsdien hebben wij al onze vakanties daar doorgebracht. Tijdens de rit naar huis zeiden wij steeds vaker tegen elkaar dat wij de volgende keer maar moesten blijven in Zweden. Dat gevoel werd heel langzaam steeds sterker. In 2017 hebben wij de definitieve beslissing genomen om te gaan verhuizen. De intentie was dat in eerste instantie om met het hele gezin te doen. Uiteindelijk zijn alleen mijn vrouw en ik gegaan en wonen onze kinderen in Nederland.”
Wanneer zijn jullie naar Zweden vertrokken?
“Dat was nog wel even een dingetje. Werk is natuurlijk heel belangrijk. Daarom hebben wij besloten om de emigratie te gaan splitsen. Mijn vrouw is begin 2018 al naar Zweden toe gegaan. Daar heeft ze werk gezocht. Toen zij een basisinkomen had heb ik in Nederland aangegeven dat ik ook naar Zweden ging en ben ik vertrokken bij mijn oude werkgever. Dat was eind 2018. Het risico was voor ons financieel te groot om beide zonder werk naar Zweden te gaan, daarom hebben wij het op deze manier opgelost.”
Waarom trekt Scandinavië (Zweden) je persoonlijk zo?
“Die vraag kreeg ik ook al eerder gesteld. Het is gewoon een gevoel. De manier van leven, de rust, de ruimte en de mensen die niet gejaagd en gehaast zijn. De sociale druk is hier een stuk minder dan in Nederland. In Zweden gaat men niet onverwachts op de koffie en is het ook niet verplicht om aan allerlei activiteiten in het dorp mee te doen. Het is heel vrijblijvend. Je hebt zeker wel contacten hier, maar wij lopen de deur niet plat bij elkaar.”
Waar verschilt Zweden nog meer in als je het vergelijkt met Nederland?
“Als je in Zweden komt en je wilt meedoen dan heb je een persoonsnummer nodig. Zonder dat nummer kom je nergens. Hier vallen veel dingen onder de gemeente. De belasting die wij betalen ligt hoger, maar er worden veel zaken geregeld vanuit de gemeente en niet door private instanties. De ziektekosten gaan gewoon via de belasting, daar zit niet een zorgverzekeraar tussen.”
Dan naar de verhuizing. Hoe is dat precies verlopen?
“Omdat wij hier al een vakantiewoning hadden en wij al veel hier hadden, ging het bij onze verhuizing vooral om een paar kleine dingetjes. Toch zochten wij naar iemand die ons naar Zweden zou kunnen helpen met de verhuizing. Zo hadden wij een offerte aangevraagd bij onder andere De Jong Verhuizingen. Toen kwam Peter bij ons langs om precies te kijken wat er allemaal mee moest qua spullen. Uiteindelijk hebben wij toch de verhuizing zelf op ons genomen, maar was het toch een nuttig gesprek, haha.
Want op dit moment werk je voor De Jong Verhuizingen.
“Dat klopt inderdaad. In dat gesprek hadden wij het vervolgens ook over het werk. De vraag was wat ik daar ging doen en of ik nog werk zocht. Na een aantal maanden contact en wat mailtjes heen en weer hebben wij vervolgens weer een gesprek gehad. Uiteindelijk heb ik besloten om mijn oude werk op te zeggen en voor De Jong Verhuizingen aan de slag te gaan in Zweden. Begin november 2018 heb ik eerst nog een aantal dagen in Nederland met de verhuisauto een aantal klussen gedaan. Daarna ben ik naar Zweden gegaan om daar mijn werkzaamheden te doen.”
Wat voor werkzaamheden doe je voor De Jong Verhuizingen?
“Als de vrachtwagen vanuit Nederland naar Zweden gaat, dan stap ik onderweg ergens op. Dan gaan wij samen naar de klussen die er op dat moment op de planning staan. Ook kunnen wij spullen overladen die vanuit Nederland naar Zweden gaan of juist andersom. Met kleine zendingen proberen wij de verhuizingen ook te combineren, zodat het voordeliger wordt voor de klant. Zelf heb ik ook het CE rijbewijs. Dus ik kan ook als tweede chauffeur in actie komen als het moet.”
“Als de vrachtwagen hier niet is pak ik de bus en doe ik hier de kleine klusjes die op het programma staan. Ook is hier een stalling waar wij spullen van verhuizingen in kunnen opslaan. Verder probeer ik contacten te leggen met de plaatselijke verhuisbedrijven om een samenwerking te creëren en een netwerk op te bouwen. Dan ook op het gebied van de vrachten en met name het volume. Dat het interessanter wordt voor De Jong Verhuizingen en voor klanten om te gaan verhuizen naar Zweden.”
Nog geen heimwee naar Nederland?
“Nee hoor. Ik ben halverwege de 50 en altijd fulltime aan het werk geweest. Mijn vrouw werkt nu ook parttime. Nu kunnen wij het wat rustiger aan doen. Samen er een paar dagen tussenuit en de natuur in. Zo proberen wij dat te combineren.
Het is een goede beslissing geweest waar wij absoluut nog geen spijt van hebben.”