Emigreren naar Denemarken

De Jong Verhuizingen is een internationaal verhuisbedrijf. Wij kunnen je gehele verhuizing regelen naar iedere denkbare bestemming in Europa. De verhuizingen worden door ons zelf verzorgd. Met onze eigen verhuiswagens en met onze eigen betrouwbare vakmensen. Lees hier meer informatie over het leven en emigreren naar Denemarken.

Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op.

Ga snel naar:

Emigratieverhalen

Wonen in het schitterende Denemarken? Vele Nederlanders en Belgen gingen je voor en met een reden! De stap om te verhuizen naar dit land is minder groot aangezien de mentaliteit van de Denen, maar ook de taal vele overeenkomsten heeft met de onze. Daarnaast wordt Denemarken gekenmerkt door een prachtige natuur maar vooral ook een enorm schone omgeving.

Wist je trouwens dat Denemarken al jaren in de top drie van ‘Meest gelukkige landen ter wereld’ staat? Eind 2017 schonk de Volkskrant al veel aandacht aan het gelukkig zijn van de Denen en in 2022 eindigden de Denen als tweede! In het kort komt het hierop neer: De Denen hebben een uitstekende economie en zijn behoorlijk duurzaam. Door de combinatie van rust, ruimte en natuur en de goede economische omstandigheden is het een waar paradijs voor vele mensen.

Een ander feit is dat het land in 2019 op de 5e plaats staat van het meeste veilige landen ter wereld! Dat blijkt uit onderzoek van Vision of Humanity. Ter vergelijking, Nederland (17), Zweden (19) en Noorwegen (20) zijn een stuk lager op de ranglijst terug te vinden.

Een logisch gevolg hiervan is dat maar liefst 78% van de Denen veel vertrouwen heeft in de medemens in hun land. Dit sociale aspect wordt door veel Nederlanders gewaardeerd en is één van de redenen om te verhuizen.

Emigratieverhalen

Regelen

Regelen, regelen regelen… Bij een emigratie naar een ander land komt veel meer kijken dan een binnenlandse verhuizing. Dat geldt ook voor een verhuizing naar Denemarken. Wij zetten het kort voor je op een rijtje!

  1. EU-registratiebewijs
  2. Inschrijven in het bevolkingsregister (‘Folkeregistret’)
  3. CPR-nummer

Het EU-registratiebewijs (1) moet je direct aanvragen op het moment dat je in Denemarken aankomt. Dit kan aangevraagd worden bij de ‘Statsforvaltningerne’ en lever je vervolgens in bij een ‘Statsforvaltningskantoor’.

Niet iedereen komt zomaar in aanmerking voor een registratiebewijs in dit land. Zoals eerder gemeld zijn alle zaken goed geregeld in Denemarken en dat betekent dat ze dit ook van jou verwachten. Daarom moet je kunnen aantonen dat je onder contract staat bij een werkgever in Denemarken, gepensioneerd bent, of toch misschien gaat studeren of als ZZP’er gaat werken.

Met een verhuizing ben je van plan om langer dan zes maanden te blijven, het is daarom belangrijk dat je kunt aantonen dat je dit leven ook kunt opbrengen. Hiervoor moet je met je koop- of huurovereenkomst van je nieuwe woning en je EU-registratiebewijs naar de ‘Borgerservice’. Kortom; je gaat je inschrijven in het bevolkingsregister (‘Folkeregistret’) van je nieuwe gemeente (2). 

Tot slot, het CPR-nummer (3). Door velen ook wel ‘levensbelangrijk’ genoemd. En dat klopt! Want zonder deze geel gekleurde pas ben je nergens. Met dit nummer kan je verzekeringen afsluiten, een bankrekening openen en je aansluiten bij een sportvereniging.

We raden je aan om deze volgorde ook aan te houden want zonder geldig adres kan je geen CPR-nummer aanvragen.

Overige zaken waar je rekening mee moet houden zijn de volgende:

Werken in Denemarken

Denen werken vaak niet langer door dan 16.00 uur, maar ze starten wel gewoon ‘op zijn Hollands’ om 08.00 uur of 09.00 uur in de ochtend. Ook dit heeft te maken met het sociale aspect wat in deze maatschappij nog altijd enorm belangrijk is. Hierdoor hebben de Denen lekker veel tijd over om te besteden met familie en vrienden, wat hun daarmee ook één van de gelukkigste landen ter wereld maakt!

Qua werkmentaliteit is de kans klein dat je grote verschillen zal aantreffen met ons land. Denen zijn net als wij erg punctueel en houden van structuur. Mensen worden betrokken bij beslissingen waardoor er ook snel een informele werksfeer hangt. Wees niet te ijverig en fanatiek want hiermee kan je je collega’s weleens tegen je gaan werken. Denen zien werk minder als status-symbool en werken is niet het belangrijkste in iemands leven.

Denemarken, heeft net als Noorwegen, een goed sociaal stelsel en gelijkheid van geslacht staat ook bij de Denen hoog in het vaandel.

Werken in Denemarken

Wonen in Denemarken

Ben je nog op zoek naar een huis, bezit je de Nederlandse nationaliteit en ga je wonen/werken in Denemarken? Dan is het geen enkel probleem om een huis te kopen. Is dit niet het geval? Dan kan het lastiger worden. Denen zijn streng wat betreft migratie. Zo mogen huizen bijvoorbeeld niet aangekocht worden als tweede huis.

Evenals bij ons is het inschakelen van een makelaar niet verplicht maar wel erg handig. Enkele overige tips:

  • Het is aan te raden bij de aankoop een advocaat in te huren.
  • Een hypotheek is vaak af te sluiten voor een bedrag van 80% van de verkoopwaarde. Dit wordt ook wel een ‘realkreditlån’ genoemd.
  • Uiteraard kan je ook een hypotheek afsluiten bij een Nederlandse bank al zal dit wel wat duurder zijn.
  • Ongeveer 7,5% van de woningen wordt verkocht door middel van biedingen. Dit gebeurt als er sprake is van meerdere kopers.
  • Gemiddeld 5% van de verkoopwaarde betaal je aan de makelaar.
  • Huis gekocht maar spijt? Je hebt slechts zes dagen om je aankoop te annuleren.
  • De prijzen verschillen per locatie. Een stad als Kopenhagen of Esbjerg is uiteraard duurder dan op het platteland.

Heb jij je droomhuis gevonden? Vraag dan altijd een rapport van het huis aan! Heb je deze niet in bezit voor de aankoop dan kan je gedurende de komende 20 jaar aansprakelijk gesteld worden voor eventuele gebreken aan het huis.

Liever huren?

Voor het huren van een appartement of huis kan je het beste de volgende website raadplegen: www.Nybolig.dk , www.danbolig.dk  en www.lejebolig.dk

Onderwijs

Ga je met je gehele gezin verhuizen naar Denemarken? Dan is het zoeken naar passend onderwijs voor je kinderen een belangrijke factor in de verhuizing. Het Deense onderwijs is toch wel wat anders dan dat wij gewend zijn.

Wist je bijvoorbeeld dat kinderen pas vanaf hun zesde jaar naar de basisschool gaan? Deze school wordt ook wel de ‘Folkeskole’ genoemd. Het onderwijs is hier gratis. Ze blijven hier ook niet tot hun twaalfde levensjaar, maar tot hun zestiende. In het laatste (tiende) jaar kan er ook voor gekozen worden om je kind voor te bereiden op de middelbare school. Je kind gaat dan een jaar intern om onder andere sociale vaardigheden aan te leren. Dit laatste jaar wordt ook vaak aangeraden voor leerlingen met een leerachterstand.

Na de ‘Folkeskole’ gaat je kind naar de VET of het Gymnasium. De VET is te vergelijken met ons MBO. Het gymnasium met onze HAVO, atheneum en gymnasium.

Onderwijs

Sociale zekerheid

De sociale zekerheid in Denemarken is bijzonder goed! Maar wacht eens even, de belastingen zijn toch zo hoog in Denemarken? Ja, in vergelijking met Nederland is dat waar. Echter zijn er genoeg voordelen!

  • Je zorgverzekering wordt betaald uit de belastingen, dus hiervoor heb je weinig extra kosten.
  • Zwangerschapsverlof is 50 weken. Voor de partner zijn er een aantal weken van doorbetaald verlof mogelijk.
  • Kinderopvang wordt gesubsidieerd voor 3/4 deel en is mogelijk vanaf 6 maanden.
  • Universiteiten en bibliotheken zijn gratis.
  • Mocht je worden ontslagen dan kan je een hoge uitkering ontvangen, mits je je laat bijscholen om je kansen op nieuw werk te verhogen.
  • Ben je langer dan 40 jaar in Denemarken? Dan heb je recht op ‘Folkepension’, oftewel een pensioen. Dit mag vanaf je 65e levensjaar aangevraagd worden bij je gemeente.

Op het internet is een officieel document te vinden met een overzicht van alle socialezekerheidsrechten. Dit is zeker een aanrader om goed voorbereid aan je emigratie te beginnen.

Eigen bedrijf

Denk je erover na om in Denemarken een eigen onderneming te starten? Maar weet je niet hoe alles werkt? Wellicht helpen deze tips je op weg.

Redelijk vergelijkbaar met Nederland zijn de volgende ondernemingsvormen:

  • Aktieselskab (A/S), bij ons bekend als een naamloze vennootschap (NV).
  • Anpartsselskab (ApS), bij ons bekend als een besloten vennootschap (BV).
  • Filial af udenlandsk selskab, bij ons bekend als een filiaal/winkel/pand.

Op de website van het Deense zaken autoriteit vind je in het Engels alle uitleg die je nodig hebt.

Eigen bedrijf

Zorg

Zodra je in bezit bent van de benodigde papieren en je CPR-nummer, is het uiteraard noodzakelijk om een zorgverzekering en een zorgverzekeringspas aan te vragen. In Denemarken is de gezondheidszorg enorm goed geregeld! Het wordt zelfs gezien als één van de beste van Europa. Een verschil ten opzichte van Nederland is dat het gezondheidsbeleid verschilt per provincie. Zij voeren dit beleid apart uit, maar het wordt wel centraal aangestuurd door het ministerie.

Wist je overigens dat de zorg zo goed als gratis is? Dat komt omdat de zorg betaald wordt vanuit de belastingen!

Net als in Nederland kan je zelf kiezen bij welke huisarts je je inschrijft en naar welk ziekenhuis en tandarts je wilt gaan. De tandarts is tot 18 jaar gratis en kinderen ontvangen een halfjaarlijkse controle op hun school.

Emigreren naar denemarken 3

Taal

Het Deens wordt weinig gesproken in de wereld. Slechts een kleine zes miljoen mensen is deze taal machtig. Zoals eerder vermeld is de Deense taal niet moeilijk te begrijpen voor Nederlanders en Belgen. Met name voor Friezen is de taal gemakkelijk te begrijpen. Het Deens lijkt namelijk het meeste op Engels, Duits en Fries. Echter betekent dit niet dat het leren van de taal gemakkelijk is. Met name het uitspreken van het Deens wordt als lastig ervaren. Dit komt doordat het Deens bepaalde klanken heeft welke niet in de Nederlandse taal uitgesproken worden.

Vele Nederlanders zeggen dat het Deens weinig intonaties kent en hierdoor lijkt het voor ons alsof er heel veel woorden aan elkaar geplakt zijn. Kortom: het Deens is zeker een uitdaging! Wil je je alvast voorbereiden op het Deens? Schrijf je dan gratis is bij Duolingo. Dit is een hele handige manier om de taal onder de knie te krijgen.

Taal
verhuizen naar denemarken 2
Weten wat jouw verhuizing gaat kosten?
Weten wat jouw verhuizing gaat kosten? Vraag een gratis offerte aan