Emigreren naar Finland

Bij een verhuizing naar het buitenland komt veel kijken. Wij willen het je graag zo gemakkelijk mogelijk maken en je zoveel mogelijk het werk uit handen nemen. Verhuizen is niet alleen het vervoeren van meubels, maar ook het verzorgen van een goede voorbereiding en het regelen van al het papierwerk. Hier lees je alles over het emigreren naar Finland.

Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Ga snel naar:

Emigratieverhalen

Zit je er aan te denken om te emigreren naar Finland? Wat een goede keuze! Bij deze heten wij je welkom in het meest blije land van de wereld! Dit blijkt namelijk uit het officiële onderzoeksrapport, het World Happiness Report van 2019.

Natuur
Houd je van natuur? Dan is dit land een lust voor het oog. Dankzij zijn vele meren is het niet alleen een uitstekend land voor de watersport, maar ook voor de wintersport. Gekscherend wordt Finland daarom ook wel ‘het land van 1.000 meren’ genoemd. Naast de ongerepte wateren word je ook omringd door enorm veel bossen. Zo’n 65% van het land bestaat uit natuur! Met name in de winter is dit land enorm geliefd door zijn winterse excursies en actieve vakanties. Denk bijvoorbeeld aan husky safari’s door de bossen of het spotten van het noorderlicht!

Lage bevolkingsdichtheid
Finland telt slechts 16,4 inwoners per km2. Wil je genieten van je rust en het toch ook al steeds drukker wordende Nederland en/of België achter je laten? Dan kan dat hier. Het land is namelijk één van de minst dicht bevolkte landen ter wereld. Toch liever de drukte opzoeken? Helsinki is een enorm moderne stad en kan rustig vergeleken worden met andere Europese topsteden.

Ervaringen
Online zijn er veel ervaringen te lezen van mensen die verhuist zijn naar Finland. Zo ook Benny die voor de liefde die kant op ging. Verder is er een levensverhaal van Johannes Verasdonck te vinden. Een ander kort maar mooi verhaal is het interview met Carina uit België. Zij woont sinds 2013 in Finland en vertelt hoe het leven na haar emigratie bevalt.

Regelen

Aangezien wij allemaal inwoners van de EU zijn heb je geen visum nodig bij een emigratie naar Finland.

Verblijfsvergunning aanvragen
Wel dien je uiteraard een verblijfsvergunning aan te vragen. Dit mag gerust na je verhuizing, maar doe dit wel binnen drie maanden! Je komt in aanmerking voor een verblijfsvergunning zodra je werkzaam bent in Finland, zowel in loondienst en als zzp’er, of als je er al familie hebt wonen. Uiteraard zijn er wel bepaalde uitzonderingen waarmee je alsnog een verblijfsvergunning kunt bemachtigen. In het algemeen komt het erop neer dat je moet kunnen aantonen dat je in je eigen levensonderhoud kunt voorzien. Een pensioen telt daarom ook mee als een bron van inkomen.

TIP! Ga naar de website van de Finse immigratiedienst, Migri. Hier kun je een verblijfsvergunning aanvragen en vind je alle informatie die nodig is.

Een andere website met veel informatie over het land is ‘Info Finland’. Zo is hier onder andere te lezen dat de Finnen een ‘Työ- ja elinkeinotoimisto’ aanbieden. Dit is een kantoor voor werkgelegenheid en economische ontwikkeling. Zij helpen immigranten op weg met hun integratie, banen, scholen voor kinderen en studie in het algemeen. 

Regelen

Werken in Finland

Wil jij hetzelfde werk gaan doen in Finland? Om een indicatie te geven van wat je met je huidige werk daar kunt gaan verdienen bestaat er een calculator van OIKOTIE. Altijd handig om even gebruik van te maken, zo weet je ook wat je kunt vragen bij eventuele sollicitatiegesprekken!

Ben je op zoek naar werk in Finland? Kijk dan eens op de website van TE-Palvelut. Hier vind je veel vacatures. Tevens heeft de Finse regering een document opgesteld speciaal voor jongeren die hun eerste stappen in het werkende leven willen zetten. Ga je verhuizen met je kinderen dan is dit document ook zeker handig om meer informatie over scholen en werken te krijgen.

Wist je trouwens dat onze rijksoverheid een hele handige website heeft gemaakt met informatie over het wonen maar ook werken in Finland? Op deze pagina tref je allerlei extra handige informatie die bij je eventuele emigratie goed van pas zullen komen!

Werken in Finland

Wonen in Finland

In Finland betaalt men net als in Nederland met de euro. Finland is het enige Scandinavische land waar ze met de euro betalen. Scandinavië staat over het algemeen bekend als 'duur', maar dat valt met Finland wel mee. De prijzen komen redelijk overeen. Wel is alcohol een stuk prijziger dan in Nederland en België vanwege de hoge belastingen hierop. Daarentegen is de vis een stuk goedkoper aangezien er veel vis uit Scandinavië komt.

De volgende websites worden in Finland veel gebruikt voor het zoeken naar huizen:

Heb je je droomhuis gevonden? Dan kan je een bod doen. Normaal gesproken wordt er een eerste bod gedaan wat rond de 5-10% onder de vraagprijs ligt. Let wel op, een bod is altijd bindend en kan niet zomaar ingetrokken worden. Is je bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! Zo niet, dan kan je altijd nog een tweede bod doen.

Financiering van het huis
Je bod is geaccepteerd, nu nog de financiering. Een hypotheek aanvragen in Finland kan bij een bank naar keuze. Hiervoor moet je wel kunnen aantonen dat je inkomen dusdanig is dat je de lening maandelijks prima terug kunt betalen met een beetje rente. In die zin is het zeer vergelijkbaar met Nederland.

In sommige gevallen betaal je bij de koop van een huis zo’n 4% belasting, dit wordt ook wel ‘varainsiirtovero’ genoemd. Dit is echter niet het geval als je jonger bent dan 39 jaar of als je er permanent gaat wonen. Op de Finse website InfoFinland vind je in het Engels veel extra informatie over het kopen van een woning.

Handig document voor emigratie
Wist je dat de Finse regering een heel handig document heeft samengesteld met allerlei informatie die je als immigrant gezien moet hebben? Download het ‘Welcome to Finland’ document.

Onderwijs

Ga je met je kinderen verhuizen naar Finland of zit je zelf in een leeftijd dat je nog naar school gaat of gaat studeren? Dan zit je in Finland maar al te goed! Het schoolsysteem in dit land behoort al jaren tot de beste. Sinds 2018 staat het namelijk in de top 5 van beste onderwijs ter wereld!

Het schoolsysteem is als volgt opgebouwd:

  1. Voorschoolse opvang: Esioptus
  2. Basisonderwijs van negen jaar: Peruskoulu
  3. Voortgezet onderwijs onderbouw
  4. Voorbereidend beroepsonderwijs bovenbouw
  5. Hoger onderwijs

De voorschoolse opvang is voor kinderen tot de leeftijd van vijf jaar. Deze kinderopvang is toegankelijk voor kinderen vanaf 8 maanden is en helemaal gratis! Is je kind zes jaar? Dan kan hij/zij nog naar de Esioptus, een extra voorschoolse opvang.

Kinderen zijn leerplichtig van hun zevende tot hun zestiende jaar. Het basisonderwijs in Finland is opgedeeld in twee delen. De eerste zes jaar is vergelijkbaar met Nederland waarbij de kinderen te maken krijgen met één docent. De laatste drie jaar krijgt je kind les van meerdere docenten en die geven elk hun eigen vak. Na het voortgezet onderwijs wordt je klaargestoomd voor het beroepsonderwijs en eventueel de universiteit.

Waarom blinkt het Finse onderwijs zo uit?

Nu weet je een beetje hoe de vork in de steel zit betreffende het Finse onderwijs. Maar waarom blinken zij wereldwijd zo uit? Dat komt door het volgende:

  • Er zijn uitstekende leraren omdat leraren zichzelf altijd blijven trainen en verbeteren. Een lerarenopleiding is in Finland ook een universitaire opleiding.
  • Er bestaat een nationaal onderwijsplan maar scholen hebben zelf ook veel invloed op de manier waarop en hoe ze lesgeven.
  • Finse lessen zijn korter, de dagen zijn minder lang en de kinderen hebben meer pauzes.
  • Tot 16 jaar worden er geen toetsen afgenomen, maar krijg je alleen feedback op je resultaten in de klas.
  • Creativiteit is belangrijk. Daarom zijn kinderen verantwoordelijk voor hun eigen leerproces. Zo mogen ze vaak zelf kiezen wat voor projecten ze willen doen.

Sociale zekerheid

Wie komt in aanmerking voor wat?

Alle inwoners van Finland komen in aanmerking voor sociale zekerheidsregelingen. Denk hierbij aan een basispensioen, gezondheidszorg, uitkeringen en toelagen voor gezinnen. Ga je ook werken in dit land? Dan heb je nog recht op extra arbeidsuitkeringen. Denk hierbij aan ziekte of ongevallen. Elke inwoner heeft via zijn/haar gemeente recht en toegang op gezondheidszorg en overige sociale diensten.

Compleet overzicht
Ben je geïnteresseerd in een compleet overzicht met daarin alle sociale zekerheidsrechten van de inwoners van dit land? Daarvoor heeft de Europese Commissie dit handige document opgesteld. Dit is in het Nederlands te downloaden en geeft je enorm veel handvaten!

Sociale zekerheid

Eigen bedrijf

Een eigen zaak opstarten in Finland is mogelijk voor mensen met een EU-burgerschap maar je moet daarnaast ook geregistreerd staan in Finland met een verblijfsvergunning. Over het algemeen zijn de volgende stappen toepasbaar voor Nederlanders en Belgen:

  1. Registreer jezelf bij de Finse immigratiedienst via Migri.
  2. Meld jezelf aan in de gemeente/plaats waar je woont. Dit kan via Maistraatti.
  3. Kies het soort bedrijf dat je wilt gaan starten, de rechtsvorm en registreer je via de ‘Finnish Patent and Registration Office’s Trade Register’. Dat kan via www.prh.fi en www.ytj.fi.

Wil je weten hoe het verder zit met belastingen, kosten en registraties? De Finse overheid heeft een zeer bruikbare handleiding opgesteld waarin alles duidelijk wordt uitgelegd over het beginnen van je eigen onderneming. Alle denkbare stappen worden hierin meegenomen en door de visualisaties is het zeer prettig en duidelijk leesbaar.

Heel veel succes toegewenst!

 

Zorg

Veel Scandinavische landen staan bekend om hun goede gezondheidszorg, maar hoe is dat in Finland?

Elke gemeente in Finland beheert zijn eigen gezondheidsdiensten. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor de uitvoering hiervan, ondanks dat de gezondheidszorg mede gefinancierd wordt door de staat. Zoals in veel Scandinavische landen is het dus ook in Finland allemaal goed voor elkaar.

Contributie

Ben je van plan om naar Finland te verhuizen? Dan kan de gemeente waarin je gaat wonen je vragen om een jaarlijkse contributie te betalen voor de dienstverlening welke in jouw gemeente worden aangeboden. Ook kan er bij een medische behandeling een bepaald bedrag gevraagd worden. Dit geldt tevens voor opnames in ziekenhuizen. Het betalen van een zorgverzekering zoals wij in Nederland gewend zijn komt niet voor. Hierdoor kan je op jaarbasis aardig wat geld besparen!

Hier komt nog bij dat de preventieve gezondheidszorg altijd gratis is voor iedereen. Heb je zelf ook nog kinderen? Dan zijn alle diensten gratis tot de leeftijd van 16 jaar.

Wil jij precies weten welke diensten gratis zijn en waarvoor je moet betalen? Bezoek dan deze website met informatie over de gezondheidsdiensten in Finland.

Zorg
emigreren naar finland 3

Taal

Het Fins is vreemd genoeg niet de enige taal welke gesproken wordt in Finland. Ook het Zweeds wordt gezien als een officiële taal. Ze worden in de Finse grondwet zelfs gelijkwaardig behandeld. Vroeger was het Zweeds de taal van de elite en het Fins de taal van de werkenden. Toch zien we dat het merendeel van de Finnen gewoon Fins praat, maar kijk dus niet raar op wanneer je ook veel Zweeds hoort!

Toch is het Fins niet heel erg sterk te vergelijken met een andere (Scandinavische) taal. Het is voor Nederlanders over het algemeen daarom lastig te verstaan, laat staan te lezen. Een reden hiervoor is het gebruik van veel klinkers in woorden. Dit maakt het voor ons lastiger om de woorden uit te spreken. Maar geen paniek, zoals in elk land zal je snel in staat zijn om wat dingen op te pikken en tot die tijd kan je met Engels ook prima uit de voeten!

Wil jij thuis alvast wat basiskennis Fins op doen? Dan kan dit via de handige app van Duolingo of via de gratis website van Loecsen.

verhuizen naar finland 3
Weten wat jouw verhuizing gaat kosten? Vraag een gratis offerte aan