Emigreren naar Noorwegen

Ben je voornemens te verhuizen naar Noorwegen? Wij zorgen er niet alleen voor dat al je waardevolle spullen op de gewenste eindbestemming terecht komen, maar wij regelen ook alles wat er bij een emigratie komt kijken. Denk hierbij aan papierwerk zoals, verzekeringen douanepapieren en vervoersdocumenten. Onze verhuisadviseur staat voor je klaar om je te ontzorgen. Op deze pagina staat alle informatie die belangrijk is om te weten als je naar Noorwegen gaat verhuizen.

Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op.

Ga snel naar:

Emigratieverhalen

Noorwegen is net als Zweden de laatste jaren erg populair onder Belgen en Nederlanders. Noorwegen is een prachtig land om te wonen. Het land maakt geen onderdeel uit van de EU. Wist je dat dit land het meest dunbevolkte land van Europa is? Er wonen gemiddeld 16 mensen per vierkante kilometer. Rust, de schitterende Fjorden en de natuur worden vaak als redenen van emigratie genoemd.

De primaire levensbehoeften zijn weliswaar duurder ten opzichte van Nederland, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de natuur, het hoge niveau van het onderwijs, de gezondheidszorg en de sociale voorzieningen. Wist je dat mede hierdoor Noorwegen het op twee na gelukkigste land ter wereld is? Dat is te lezen in het World Happiness Report van 2019.

Op het internet zijn diverse verhalen te vinden van mensen die geëmigreerd zijn naar het land van de Fjorden. Zo ook van Sandra, die met haar man en katten vertrok uit Nederland. Het verhaal van Sandra is hier te lezen. Paul Uijting is samen met zijn vrouw en twee kinderen in 2016 verhuist voor een avontuur in het Noorden. Hij woont er nog altijd met veel plezier. Zijn emigratieverhaal lees je op de website van DareTo.

Emigratieverhalen

Regelen

In Noorwegen geldt de regel dat je de eerste drie maanden zonder verblijfsvergunning mag werken. Een handige regel, want zo wordt je de mogelijkheid geboden om alvast te wennen aan het idee van leven in Noorwegen en of deze keuze ook goed bij je past. Het aanvragen van een verblijfsvergunning doe je bij de Noorse politie. Van tevoren is het handig om alvast online een afspraak te maken. Dat kan bij de immigratiedienst UDI. Deze verblijfsvergunning is vijf jaar geldig en wordt afgegeven na het tonen van een identiteitskaart/paspoort samen met een arbeidscontract. Zonder baan is het niet mogelijk om een verblijfsvergunning te krijgen.

Op de Nederlandse website van de firma Norsk is een handige checklijst samengesteld welke je uitstekende handvaten geeft voor alle zaken waar emigranten in spé mee te maken krijgen bij het verhuizen naar Noorwegen. De checklijst is samengesteld door reeds geëmigreerde Belgen en Nederlanders die graag hun ervaringen willen delen.

Werken in Noorwegen

De Noorse overheid is de laatste jaren hard bezig om de niet ingevulde arbeidsplaatsen in te vullen door buitenlandse arbeiders. Nederlanders en Belgen zijn bij de Noren erg populair. De vraag gaat voornamelijk uit naar hoger opgeleide mensen met een zorg of techniek achtergrond. De meeste werkgelegenheid bevindt zich rond de grote steden zoals Oslo, Stavanger en Bergen.

Ondanks dat Noorwegen geen EU-land is zijn ze sterk op zoek naar buitenlandse werkkrachten. De vergrijzing in dit land neemt alleen maar toe. Zeker jonge, talentvolle mensen uit de EU zullen niet snel problemen ondervinden om hier te gaan wonen en werken.

Werk en privé gescheiden houden is voor Noren erg gewoon. Mensen worden dan ook bijna nooit afgerekend op hun beroepsklasse. Een Noor hecht namelijk veel waarde aan gelijke kansen voor iedereen! Zoals in vele Scandinavische landen, zijn ook Noren vooral beleeft en behulpzaam. De mensen zijn ‘relaxt’ en meer gehecht aan daden dan aan woorden. Met andere woorden; ‘niet lullen maar poetsen’. Dit is dan ook goed terug te zien in de werkcultuur. De zaken onder controle hebben is daarvan een voorbeeld.

Een Noor is gewend om vroeg te beginnen met werken. 07.00 uur in de ochtend is dan ook normaal. Je zult straks zelf ervaren dat de ochtenden ook vaak gebruikt worden voor vergaderingen en deze kunnen soms lang duren! Rond een uur of drie in de middag vertrekken de meeste werknemers weer naar huis om tijd met hun gezin door te brengen. Zoals eerder op onze website genoemd, is het sociale aspect en het besteden van veel tijd met familieleden en vrienden erg belangrijk voor Scandinaviërs. Mede daarom scoren ze altijd zo hoog in de jaarlijkse ‘World of Happiness reports’.

Werkzoekende?

Heb jij nog geen werk en ben jij van plan om na je emigratie een baan te zoeken in je nieuwe land? Daarvoor kun je het beste terecht bij de volgende Noorse uitzendbureaus:

www.finn.no, www.stillingsannonser.no, https://www.jobbnorge.no en www.tu.no/jobb

Wonen in Noorwegen

Wonen in het land van de schitterende natuur, rust en lage bevolkingsdichtheid? Dat klinkt toch als muziek in je oren? Maar hoe vind je het beste een huis en wat komt hierbij kijken? Met betrekking tot de woningmarkt in dit land moet je rekening houden met de volgende zaken:

  • De prijzen zijn relatief laag in vergelijking met Nederland.
  • Daarentegen is het wel lastiger om een hypotheek/financiering te krijgen.
  • Mooi huis gevonden? Vraag telefonisch direct een taxatierapport aan.
  • Ga het huis zo snel mogelijk bezichtigen. De huizen zijn voornamelijk van hout en dus gevoeliger voor gebreken.
  • Een bod uitbrengen kan schriftelijk of mondeling.
  • Bod geaccepteerd? Schakel een makelaar of advocaat in voor het opstellen van het koopcontract.
  • Extra tip: brandblussers en –melders zijn verplicht in Noorse huizen. Zijn deze niet aanwezig? Dan moet de verkoper dit zonder extra kosten voor jou nog gaan aanschaffen.

Wil je je verdiepen in de Noorse woningmarkt? Bekijk dan eens de website van Finn. Hier staan erg veel huizen op, zowel koop- als huurwoningen. In Noorwegen zelf wordt deze website ook het meeste gebruikt. Daarnaast biedt FrognerHouses vele appartementen in bijvoorbeeld stadscentra. 

Een andere handige website die wij aanraden is ‘New to Norway’. Dit is een Engelstalige, maar Noorse website die je alvast voorbereid op je aanstaande emigratie.

Wonen in Noorwegen

Onderwijs

Kinderen zijn in Noorwegen verplicht om 10 jaren naar school te gaan (6-16 jaar). Deze periode wordt ook wel ‘grunnskole’ genoemd. In vergelijking met ons land is dit het basisonderwijs en de eerste paar jaar van het voortgezet onderwijs.

De basisschool volgen kinderen in de leeftijd van 6 tot 13 jaar en dit wordt de ‘barneskole’ genoemd. Na de ‘barneskole’ ga je naar de ‘ungdomsskole’. Hier ben je leerplichtig van je 13e tot je 16e jaar. De vervolgstap zet je aan de ‘videregående skole’. Leerlingen kunnen hier kiezen uit twaalf nationale onderwijsprogramma’s. Drie hiervan zijn gericht op het volwassen worden en dienen ook ter voorbereiding op het universitair onderwijs. De andere negen programma’s zijn puur beroepsgericht. Deze programma’s duren allen drie jaar en hierna wordt je toegelaten tot het hoger beroepsonderwijs.

De Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs heeft op hun website een erg handig document staan waarin de verschillen tussen het Noorse en het Nederlandse onderwijs heel uitgebreid beschreven staat.

Onderwijs
emigreren naar noorwegen

Sociale zekerheid

Een emigratie betekent ook veranderingen in je sociale zekerheid. Gelukkig is dit in Scandinavische landen vaak uitstekend geregeld. In vele gevallen zelfs beter dan in Nederland! Dat geldt ook voor Noorwegen. Ondanks het feit dat de belastingen hoger zijn in Noorwegen, zijn de kosten voor je sociale zekerheid laag of miniem.

Wanneer je in het bezit bent van een verblijfsvergunning ben je automatisch verplicht verzekerd binnen het nationale verzekeringsstelsel van dit land. De sociale bijstand valt niet onder dit verzekeringsstelsel, maar dat is gratis omdat dit volledig gefinancierd wordt vanuit de belastingen. Het verzekeringsstelsel wordt betaald vanuit de premies die werknemers afdragen.

Op deze Nederlandse website met informatie over Noorwegen vind je een lijst met een volledig overzicht met daarin alle informatie rondom sociale zekerheid in dit land.

Eigen bedrijf

Noorwegen is een erg welvarend land, maar door de vergrijzing zijn ze vaak op zoek naar nieuwe en talentvolle ondernemers. Zeker als je uit de EU komt, zoals Nederland of België, zal je geen problemen ervaren met het wonen en werken in Noorwegen. Dat geldt ook voor het beginnen van je eigen onderneming. Dit wordt zelfs enorm gestimuleerd!

Wil jij graag je eigen zaak beginnen in Noorwegen? Neem dan vóór je gaat emigreren alvast contact op met de Noorse ambassade in Nederland. Zij kunnen je goed op weg helpen.

In Noorwegen zelf heb je de website van Altinn. Deze website is in het Engels te lezen en hier tref je alles aan met betrekking tot de Noorse regels en de aanvraagprocedure. Wat ook erg handig is, is dat je direct de formulieren kunt inzien en downloaden welke je uiteindelijk bij je aanvraag moet indienen bij de Noorse autoriteiten. Zo ga je in ieder geval al goed voorbereid aan de slag!

Zorg

Heb je als inwoner van Noorwegen zorg nodig? Dat is geen enkel probleem. Alle inwoners hebben hier recht op. Het is zelfs zo dat iedereen direct een afspraak kan maken, er zijn geen wachtrijen in de Noorse zorg! Net als in Nederland dien je wel geregistreerd te staan bij een huisarts naar keuze en heb je vaak een doorverwijzing nodig voor een ziekenhuisbezoek.

Maar wij horen je denken: ‘hoeveel gaat mij dit kosten?’ Word je opgenomen in het ziekenhuis? Dan hoef je hiervoor geen eigen bijdrage te betalen. Dat geldt tevens voor medicijnen. Voor overige behandelingen in het ziekenhuis gelden de reguliere eigen bijdragen volgens de Noorse regelgeving. Voor een consult bij de huisarts moet je rekenen op een eigen bijdrage van 150 NOK (zo’n € 15). Bij een specialist in het ziekenhuis moet je uitgaan van het dubbele.

De tandarts is tot aan het 18e levensjaar gratis. De dekking voor de tandartszorg van volwassenen is helaas wel slecht tot erg beperkt en dit valt niet onder het verzekeringsstelsel.

Zorg
verhuizen naar noorwegen 2

Taal

De taal in Noorwegen kent twee verschillende schrijftalen: Bokmål en Nynorsk. De veruit meest voorkomende schrijftaal is Bokmål. Een kleine 15% hanteert Nynorsk als schrijftaal. Op scholen kijkt men veel naar het gebruik van beide talen. Je mag bijvoorbeeld geen verslag schrijven in twee talen. Aan het begin van elk schooljaar geef je vaak aan waar jouw voorkeur naar uit gaat.

In Nederland worden voldoende taalcursussen aangeboden voor het leren van de Noorse taal. Over het algemeen gaat het ook hier om Bokmål. Wil je liever zelf thuis alvast aan de slag? Duolingo is een handige website/app die je gemakkelijk kennis laat maken met je nieuwe taal!

Lykke til!

Weten wat jouw verhuizing gaat kosten?
Weten wat jouw verhuizing gaat kosten? Vraag een gratis offerte aan