De Fehmarnbelttunnel vergroot bereikbaarheid Scandinavië
Het wordt al ‘de poort tot Scandinavië’ genoemd, de bouw van de nieuwe tunnel die Scandinavië nog dichter bij de overige Europese landen moet brengen. Voortaan geen lange wachttijden bij bijvoorbeeld de overtochten met de boot, maar je rijdt gewoon snel met je auto door! De voorbereidingen voor ‘De Fehmarnbelttunnel’ tussen Denemarken en Duitsland zijn inmiddels begonnen en jij kan een kijkje nemen hoe dit project eruit komt te zien!
In 2021 gaan de graafmachines aan de slag en in 2029 moet de 18 km lange en meeste veilige tunnel van Europa in gebruik worden genomen door auto’s en treinen. Wist je trouwens dat het graafwerk gedaan gaat worden door speciale baggermachines van het Nederlandse bedrijf Van Oord en Boskalis!
Kenmerken van de Fehmarnbelttunnel
- In het Duitse ‘Puttgarden’ start de tunnel en duik je onder water (op 44 meter onder de zeespiegel).
- Via borden wordt je op de hoogte gehouden van de files en de snelheid (110 km/h).
- 24 uur per dag wordt de tunnel bewaakt door camera’s, sensoren en personeel.
- De tunnel beschikt over verlichting. Door variaties in het licht en kleuren aan te laten brengen wordt voorkomen dat de aandacht van de rijder verslapt.
- De start en het einde van de tunnel worden met blauwe verlichting aangetoond. Door de groene kleur in de tunnel te gebruiken weet je als automobilist dat je reis niet lang meer duurt. Daarnaast wordt tijdens de rit zelf ook de gele kleur getoond.
- Alle mogelijke scenario’s en situaties rondom ongelukken en ongemakken zijn berekend door veiligheidsdeskundigen en doorberekend in de bouw van de tunnel.
- Er is rekening gehouden met chemische stoffen waardoor de tunnel ook bestand is tegen terreur en het vervoeren van gevaarlijk materiaal.
Foto: Femern A/S
Voordelen voor reizigers
Woon jij in Scandinavië of heb je er bekenden wonen? Ga je er vaak naar toe voor vakantie? Of kom je er, net zoals wij van De Jong Verhuizingen, vaak voor je werk? Dan is deze tunnel echt een uitkomst! Niet alleen bespaar je veel meer tijd, maar ook geld.
Ben jij geïnteresseerd in visualisaties van de bouw van deze tunnel en de onderzoeken die hiervoor allemaal gedaan zijn? Neem dan een kijkje op de website van Wetenschap in Beeld.
Hoe ziet het traject er straks uit?
In onderstaande video krijg je een impressie van je toekomstige autorit tussen het Duitse Puttgarden en het Deense Rødby. En zeg nou zelf; gaaf toch?! Wij kunnen in ieder geval niet wachten om onze verhuizingen van en naar Scandinavië via deze tunnel te mogen verzorgen!