Emigratieverhaal: De piloot die uiteindelijk is neergestreken in Zweden

Timo Rebel emigreerde vorig jaar samen met zijn vrouw Gerda van Nederland naar Zweden. Als het om emigreren gaat zijn zij inmiddels echte specialisten, want samen hebben zij al op meerdere continenten gewoond. Hoe dat zit en wat zijn ervaringen van Zweden zijn? Daar vertelt Timo jullie graag van alles over.

Wereldreizigers Timo en Gerda Rebel in Zweden

 

Van Zuid-Afrika en Australië, naar Ierland, Nederland en Zweden 

“Mijn eerste contact met Zweden was in 2017. Dat zal ik uitleggen, maar daarvoor moet ik even terug in de tijd. Mijn vrouw en ik hebben de Nederlandse nationaliteit, maar zijn beide geboren in Zuid-Afrika. Daar hebben wij elkaar ook leren kennen. Tot 2015 hebben wij in Zuid-Afrika gewoond. Doordat de situatie in dat land steeds slechter werd en ik werk aangeboden kreeg, besloten wij om te emigreren naar Australië. Daar hadden we meer vrijheid en was ook het plan om permanent te blijven. Het ging echter niet goed met het bedrijf (Cobham) waarvoor ik werkte en de visium regels veranderden ook in die tijd. Op dat moment stond Nederland op onze bucketlist, maar mijn werkgever (CityJet) raadde mij aan om naar Ierland te verhuizen. Dit omdat de kans op vast werk daar groter was en daar het hoofdkantoor van CityJet was. CityJet had destijds vliegtuigen in acht landen in Europa, onder andere ook in Zweden. In 2017 vloog ik voor het eerst daarheen. Een paar jaar later werd er vanwege corona weinig tot niet gevlogen, alleen nog maar naar Denemarken. Toen hebben wij besloten om naar Nederland te gaan en zijn wij eind 2020 verhuisd naar het Friese dorpje Balk. Corona bleef een item en in 2022 kreeg ik het aanbod van CityJet om in Zweden te gaan werken, omdat er weer meer werd gevlogen. Vanuit Nederland was het lastig werken met mijn rooster, wat een stuk gemakkelijker zou zijn vanuit Zweden. In mei 2022 hebben wij dus onze koffers gepakt en zijn wij vertrokken naar Zweden.” 

Emigreren van Nederland naar Zweden

Wonen in een camper

“Een standaard verhuizing werd het niet. In mei 2022 zijn wij met de camper en onze koffers naar Zweden gegaan. Daar hebben wij bijna drie maanden in de camper gewoond. Het was ontzettend mooi weer en zo leerden wij ook de omgeving in Zweden kennen. In drie maanden tijd hebben wij op verschillende campings gestaan. Tot het moment dat wij een huisje konden huren op een boerderij in Rosersberg, een dorpje in de buurt van Stockholm. Onze basisspullen werden door De Jong Verhuizingen meegenomen naar Zweden. De rest van onze spullen lieten wij staan in de opslag. In dat huis hebben wij tot mei dit jaar gewoond. Toen hebben wij ons huis in Nederland definitief verkocht en een nieuw huis in Zweden gekocht. Dat was ook het startsein om de spullen in de opslag naar Zweden toe te sturen.”

Wonen in een camper in Zweden

Bereid om alles te doen

“Wij hebben uitstekende ervaringen met de verhuizingen van De Jong. Op het moment dat wij van Ierland naar Nederland emigreerden, hadden wij voor het eerst contact met dit bedrijf. Onze spullen werden in Nederland gelost door De Jong Verhuizingen, want zij werden ingeschakeld via het Ierse bedrijf dat ons hielp met de verhuizing. Dat was onze eerste goede ervaring. In 2022 was de keuze dan ook niet moeilijk welk bedrijf ons moest helpen met de verhuizing naar Zweden. Ook toen was het contact fijn, onder andere met Maurits. Ook de verhuizers die ons hielpen waren bereid om alles te doen, niets was te groot, te moeilijk of te zwaar. Dat verbaasde mij, want er zaten echt hele zware spullen tussen haha. Daar hebben ze een heel goed plan voor kunnen maken. Eerst kwamen in 2022 de basisspullen aan die via een plaatselijk bedrijf in Zweden werd bezorgd. In mei dit jaar kwamen de rest van onze spullen en loste De Jong Verhuizingen zelf met de grote vrachtwagen onze inboedel. Echt top! Het contact was op alle vlakken goed en het waren stuk voor stuk leuke ontmoetingen met een goede sfeer binnen het bedrijf.”

Verhuizing lossen in Zweden

Vrijstaande woning met veel grond

“De woning die wij dit jaar hebben gekocht ligt in het dorpje Bålsta, ook in de buurt van Stockholm. Het is een vrijstaande woning, een anderhalf verdieping zoals ze dat hier noemen. Een mooie plek met 1500m2 grond, waar wij heel veel ruimte hebben. Daar wonen wij ook met z’n tweeën, mijn vrouw en ik. Wij hebben geen kinderen, waardoor het verhuizen voor ons wel makkelijker is. Wel hadden wij altijd twee grote honden, rottweilers. Die gingen overal met ons mee naar toe. Helaas zijn ze nu beide overleden. Wij hoeven dus eigenlijk alleen met elkaar rekening te houden en kunnen daardoor snel beslissingen maken. Kansen die wij krijgen in andere landen pakken wij dan ook.”

Vrijstaande woning in Zweden met veel grond

Leven in Zweden

“Nu wonen wij een dik jaar in Zweden en het leven hier bevalt ons prima. Er zijn altijd positieve, maar ook minder leuke dingen. Mijn vrouw heeft een cursus Zweeds gedaan, maar ik spreek de taal niet. Daardoor zijn wij sociaal meer geïsoleerd. Maar in Zweden zijn ze, vind ik, minder sociaal en is iedereen erg op zichzelf gesteld. Ook vanwege de vele ruimte die je hier hebt. De vrijheid die je er hiervoor terugkrijgt is echt fantastisch. Samen gaan wij er ook veel op uit. Wij hebben twee mountainbikes aangeschaft en daar genieten wij veel van. Ook rijden wij vaak op onze motor door de mooie natuurgebieden.”

“Op dit moment heb ik voor mijn werk een goede balans. Ik werk vijf dagen, gewoon van maandag t/m vrijdag. De ene week heb ik drie vliegdagen en heb ik twee dagen op kantoor als Flight Safety Officer. De andere week heb ik drie dagen werk op kantoor en vlieg ik twee dagen in de week. Het kantoorwerk doe ik vanuit huis, dat bevalt goed. Daar hebben wij een mooie ruimte voor. Mijn vrouw werkt voor hetzelfde bedrijf als waar ze voor werkte in Zuid-Afrika, genaamd SAAB. Een Zweeds bedrijf met hele sterke links met Zuid-Afrika. Dat richt zich meer op de militaire kant van het vliegen en boten. Je kan wel zeggen dus dat wij beide voor ons werk zijn neergestreken in Zweden, haha.”

Thuiswerken als piloot

Emigratieverhaal: De piloot die uiteindelijk is neergestreken in Zweden
Weten wat jouw verhuizing gaat kosten? Vraag een gratis offerte aan