Emigreren naar Zweden: de ervaringen van Eric en Monique
“In Zweden krijg ik echt de tijd om rustig na te denken”
In maart 2020 maakten Eric Huitker en Monique Brevet de stap om te gaan emigreren naar Zweden. In het half jaar dat zij nu wonen in het land van de vele meren, hebben zij geen enkel moment spijt gehad van hun emigratie.
Zeker geen impulsief besluit
Begin 2014 deden Eric en Monique een meerdaagse wandeltocht in Zweden. Op dat moment werden ze met z’n tweeën verliefd op het Scandinavische land. Nadat ze meerdere vakanties doorbrachten in Zweden, besloten ze om in 2017 de eerste concrete stap te zetten naar een definitieve emigratie.
Eric: “In 2017 hebben wij dit huis gekocht met het idee om hier in de toekomst uiteindelijk te gaan wonen. Een jaar daarvoor hadden wij gezamenlijk besloten om naar Zweden te verhuizen. Wij keken elkaar aan op de bank en na het afwegen van alle voor- en nadelen besloten we om de stap te zetten. Impulsief was het zeker niet. Vervolgens kwamen de formele besluiten:
- Waar gaan wij in Zweden wonen?
- Wat zijn de kosten?
- Is het financieel haalbaar?
- Kan je er werk vinden?
- Wat voor werk?
- Wat zijn de financiële gevolgen voor ons pensioen?
Allemaal vragen die wij eerst moesten uitzoeken.”
Monique: “De vakanties die wij doorbrachten in Zweden vielen nooit tegen. Nadat wij dus hadden besloten om de stap te zetten hadden wij een tienjaren plan in gedachten. Dat is uiteindelijk een stuk sneller gegaan, haha. Door de vakanties in Zweden hadden wij al wel een idee in wat voor gebied wij wilden wonen. Nederland moest binnen een dag bereikbaar zijn, maar niet te zuidelijk, omdat het in onze ogen te veel op Denemarken lijkt. In dat gebied zijn wij naar huizen gaan zoeken en die hebben wij bezocht. Ook hebben wij makelaars gesproken en samen gekeken naar onze wensen.”
Huis kopen in Zweden
Eric: “Op het huis waar wij nu wonen, werden wij met ons bod gelijk overboden. Vervolgens werden na ons uiterste bod weer overboden. Een maand later zagen wij dat het huis nog steeds te koop stond. De verkoper wilde een iets hogere prijs. Wij besloten om alsnog de vraagprijs van de verkoper te bieden en ons nieuwe bod werd uiteindelijk geaccepteerd.”
Monique: “Wij wisten duidelijk wat wij wilden qua huis. Alhoewel een huis op papier aan je wensen kan voldoen, kan het ook zo zijn dat het in de werkelijkheid niet leuk is en niet goed voelt. Waar wij nu wonen was zeker niet het huis dat aan al onze eisen aan voldeed, maar het voelde wél goed."
Het huis van Eric en Monique in Zweden.
Corona en emigreren
Elke vakantie die volgde werd gebruikt als werkvakantie om van het huis een prachtige woning te maken. Na drie jaar lang aan het huis te hebben geklust, werd de keuze gemaakt om april 2020 definitief naar Zweden te emigreren. Door corona werden deze plannen echter gewijzigd.
Monique: “Door corona werd onze verhuizing in maart al in gang gezet. Half maart ging de grens met Denemarken dicht en kwamen de persconferenties. Het werd duidelijk dat we ons originele plan niet meer konden uitvoeren en de vraag was of het überhaupt nog ging lukken als we tot april zouden wachten. We hebben toen besloten zo snel mogelijk te vertrekken en hebben snel onze plannen omgegooid. Er moest nog veel geregeld worden en uiteindelijk zijn wij in maart enigszins halsoverkop vertrokken. Het grootste deel van onze spullen hebben wij in een garagebox achtergelaten en alleen het hoognodige meegenomen. Het huis was al volledig ingericht, dus wij konden er zo intrekken.”
Eric: “Dat was onze mazzel. Wij wisten wat voor stappen wij nog moesten ondernemen, maar de woning was al klaar. Er was een duidelijk plan van tevoren bedacht. Dat was prettig. Om je als inwoner van Zweden te kunnen registreren, moet je bijvoorbeeld een werkcontract hebben. Dat hadden wij niet, maar wel een mooie spaarpot. Ook dat is een manier om het voor elkaar te kunnen krijgen. Daarom hebben wij er bewust voor gekozen om te verhuizen op het moment dat wij genoeg spaargeld hadden.”
Verliefd op de natuur, mentaliteit en het klimaat
De liefde voor Zweden ontstond dus al een aantal jaar geleden. Maar wat vinden Eric en Monique nou precies zo mooi aan het Scandinavische land?
Eric: “In Nederland woonden wij eerst in Rotterdam en tot wij emigreerden in Soesterberg. Rotterdam had duidelijk niet onze voorkeur, daarom hadden wij een plaats opgezocht waar het wat rustiger was. Dat is tien jaar lang heel goed bevallen. Nu wonen wij nog steeds in de omgeving van bossen, alleen is het een stuk rustiger. Zweden is een stuk dunner bevolkt dan Nederland. In Nederland is het redelijk ‘vol’ qua mensen. Wij houden van de natuur en die heb je hier erg veel. Wij wonen op het platteland, daar is het aangenaam wonen.”
Monique: “Ook het klimaat speelde een rol, want wij zijn namelijk geen zonaanbidders die de hele dag op het strand kunnen liggen. Daarnaast de mentaliteit van de mensen. In Nederland word je al snel aangekeken als je iets niet goed doet. De basis is daar argwaan, hier is dat vertrouwen. Dat merk je in kleine dingen zoals het lenen van een spijkermachine bij een verhuurbedrijf. Wij hoefden helemaal niets achter te laten. Geen borg, geen bewijs, niets. Het ging op goed vertrouwen.”
"Zelfs het geluid is anders in dan in Nederland"
Eric: “Daar moesten wij heel erg aan wennen. Een groot verschil met wat wij gewend waren in Nederland. Vooral op het platteland ben je meer afhankelijk van elkaar. Het is logischer dat je elkaar dan helpt als je iets nodig hebt. Het kan om iets simpels zijn, zoals het lenen van iets, maar ook een boom die omgezaagd moet worden. Het is dan bijna vanzelfsprekend dat er iemand helpt.”
Monique: “Zelfs het geluid is anders. Als je weer in Nederland bent merk je pas de afwezigheid van geluid in Zweden. Je hoort in Nederland continu geluid, zoals de snelweg, de buren of vliegtuigen. Vooral de stilte in Zweden vind ik erg prettig om in te wonen.”
Eric: “Ook een belangrijk verschil met Nederland is doordat het hier dunner bevolkt is, mensen letterlijk en figuurlijk meer ruimte voor elkaar hebben. Automatisch houdt men hier bijvoorbeeld meer afstand in het verkeer. Iedereen is geduldig. Als iemand 90 gaat rijden waar je 100 mag, rijdt diegene er op zijn dooie gemak achteraan.”
"De Zweden houden zich gewoon aan de coronaregels"
Monique: “Dat merk je dan ook vooral in de tijd waarin wij nu leven door corona. In Nederland moet men regels stellen en een boete opleggen als je je niet aan de anderhalve meter houdt en met een te grote groep bent. In Zweden geven ze het advies om anderhalf of soms twee meter afstand te houden. Daar houden de Zweden zich gewoon aan. In de algemene zin wordt er meer aanspraak gedaan op de eigen verantwoordelijkheid. Net als het feit dat in Nederland de persconferentie gedaan wordt door Mark Rutte in pak. Hier laten ze een expert aan het woord en doet een epidemioloog dit in zijn ‘dagelijkse kloffie’.”
De verhuizing naar Zweden
Halsoverkop werd dus door Eric en Monique de oversteek gemaakt naar Zweden met alleen de hoognodige spullen op zak. De rest van de inboedel werd opgeslagen en moest ook op een moment naar Scandinavië.
Eric: “Het plan was eerst om alles zelf te verhuizen. Wij hadden veel spullen opgeruimd en het plan was om met twee auto’s en een gehuurd busje richting Zweden te rijden. Uiteindelijk is door corona dus alles anders gegaan en hebben wij de noodzakelijke spullen en de katten in de auto gezet en zijn wij samen die kant op gegaan. Toen hadden wij nog steeds in het hoofd om zelf de spullen na corona op te halen in Nederland. Helaas bleek dat langer te duren dan vooraf ingeschat. Zo zijn wij gaan nadenken hoe wij het beste onze inboedel in Zweden konden krijgen.”
Monique: “Toen wij hadden besloten om de verhuizing via een verhuisbedrijf te laten doen, zijn wij op zoek gegaan naar een geschikt bedrijf. Via een forum over Zweden op Facebook kwamen wij bij De Jong Verhuizingen. Zij werden daar vaak genoemd door de goede prijs in combinatie met lovende recensies. Nadat er online door ons een offerte was aangevraagd, werden wij diezelfde avond nog gebeld door Peter de Jong om het over onze verhuizing te hebben. Zo kon hij een offerte op maat maken en wisten wij met wat voor bedrijf wij hadden te maken.”
Eric: “De offerte die wij kregen was voor ons perfect. Dat scheelde ons heel veel zorgen. Ook was het prettig dat Peter belde, daardoor schep je als bedrijf het vertrouwen bij een klant. Door het persoonlijke contact met Peter wisten wij dat het goed zat. Wij zijn vervolgens naar Nederland gegaan om op 13 augustus samen met de mannen van De Jong Verhuizingen alles uit de garagebox te halen om het richting Zweden te brengen. Een dikke week later was het ook al bij ons thuis.”
Monique: “Het contact was prettig en door de goede afspraken verliep de verhuizing ook goed. Het was duidelijk hoe ze te werk gingen, waarbij het inpakken van de inboedel ook zorgvuldig verliep.”
Geen spijt en een vrij gevoel!
In november 2020 wonen Eric en Monique ruim een half jaar in Zweden. Een beslissing waarvan ze nog geen enkele seconde spijt hebben gehad.
Eric: “Het was een uitstekend besluit. Voor mijzelf is het voornamelijk een verademing om zoveel buiten te zijn. Ik heb altijd werk binnenshuis gedaan. Doordat wij op dit moment niet zoveel werk hebben komen wij ook in de gelegenheid om veel buiten te zijn. Dat is hier bijzonder prettig.”
Monique: “Ik heb zelf ook veel meer tijd om na te denken. Waar krijg ik energie van? Waar word ik blij van? Wat vindt Eric belangrijk? Wat vind ik belangrijk? In Nederland was de werkweek 36-40 uur en had je daarna in het weekend je standaard dingen. In Zweden hebben wij dat allemaal niet. Dat geeft mij echt een heerlijk vrij gevoel!”
Meer weten over hun ervaringen in Zweden?
Eric en Monique hebben onlangs hun eigen website gemaakt waarop ze laten zien hoe het is om te leven in Zweden en wat er allemaal bij een emigratie naar dit mooie land komt kijken.
Neem snel een kijkje op hun website Quiet November.