Ervaringen na emigratie naar Noorwegen: “Heel veel lijkt hetzelfde, maar alles is anders”

Willem en Maike van den Corput zijn eind vorig jaar (2023) samen met hun twee kinderen geëmigreerd naar Noorwegen. In dat land bouwen ze op dit moment een nieuw leven op. Een leven dat totaal verschillend is dan hun oude leven in Nederland.

Op het moment van het telefonische interview is het heerlijk weer in Noorwegen. Willem: “Het is rond het vriespunt met een strakblauwe hemel. Het is nu redelijk warm als ik het vergelijk met de voorgaande weken. Toen hebben wij echt een strenge winter gehad. Ah, daar komt Maike al aan met de koffie. Wij zijn klaar voor het interview!”

Waarom emigreren?

Maike trapt het interview af door te antwoorden op de vraag waarom ze met het hele gezin zijn geëmigreerd naar Noorwegen. “Er kwam een nieuwe uitdaging op het gebied van werk op het pad van Willem. Wij hebben altijd gezegd dat er een dergelijke kans zou komen in het buitenland, wij deze aan zouden gaan. In september vorig jaar waren de sollicitatiegesprekken en wij zijn samen in oktober een kijkje gaan nemen in Florø. Een unieke kans om op zo’n westelijke stukje van de wereld een ander leven op te bouwen. In oktober hebben wij dan ook meteen tijdens ons bezoek de knoop doorgehakt. In de maanden erna hebben we alles geregeld en 4 januari van dit jaar zijn wij met het vliegtuig vertrokken.”

Willem: “Samen met onze dochter van 12 en zoon van 10 zijn wij het nieuwe avontuur aangegaan. Vanuit Molenhoek (vlakbij Nijmegen) vertrokken wij vanwege mijn werk richting Florø. Ik ben een engineer in hart en nieren en heb altijd in de automobielindustrie gewerkt. Vooral in de projectontwikkeling. De laatste zes jaar heb ik management gedaan in de engineering. Nu ben ik Noorwegen manager van een team wat als nieuw bedrijf elektrische aandrijfsystemen voor boten ontwikkelt.”

Emigratie naar Noorwegen met gezin

Totaal ander leven: ander schoolsysteem

Hadden Willem en Maike al eerdere ervaringen met het land Noorwegen? Of sprongen ze in het diepe? Maike: “In 2008 hebben wij een vakantie doorgebracht in Noorwegen. Dat was voordat we kinderen hadden. Wij waren toen al diep onder de indruk van de schoonheid en puurheid van het land. Noorwegen is echt een uitdaging qua land, sport en natuur. Het leven wat wij nu hebben is dan ook een totaal ander leven als je dat vergelijkt met het leven in Nederland. Daar woonden wij onder Nijmegen in het groen met veel bossen. Heel aards. Nu wonen wij op een schiereiland en leven wij aan de kust met een ander klimaat en manier van leven. Juist dat trok ons het meeste aan. Een nieuw avontuur!”

Willem: “Het is wennen, ook voor de kinderen. Gelukkig zijn ze flexibeler dan wij ooit hadden kunnen hopen. Ze pakken het heel goed op. Het zijn sociale kinderen die gelukkig snel vrienden maken. Ze proberen zich met Engelse taal op dit moment te redden, maar ze zijn heel leergierig in het leren van de Noorse taal. Het schoolsysteem is echter heel anders en stukken minder dynamisch dan in Nederland. Ze moeten erg wennen aan de voor hun doen saaie manier van lesgeven. Dat maakt het wel een stuk ingewikkelder.”

Werken in Noorwegen

Ook voor Maike is het leven in Noorwegen anders dan in Nederland. Een flinke omschakeling voor haar én het gezin. “Ik werkte als zelfstandig ondernemer en draaide mee in projecten als voedingscoach bij bedrijven. Hoe houd je en krijg je gezonde medewerkers? Daar gaf ik lezingen en (kook)workshops. Vanaf oktober heb ik dat heel snel afgebouwd. Nu ben ik nog zoekende. Wel ben ik zelf aan een project begonnen, wat ik thuis kan ontwikkelen. Ik ben aan het kijken hoe ik hier een baan kan krijgen; dus veel aan het netwerken en probeer contact te maken door koffie aan te drinken met verschillende mensen. Alles duurt bij mij wat langer door de emigratie, ook omdat Noorwegen een land is wat eerste de kat uit de boom kijkt. Ze zijn heel voorzichtig in het aanbieden van werk. Bij Willem ging dat heel snel.”

Willem: “Ja, ik werd zelf gevraagd voor deze baan. Een fulltimebaan, waarbij de woning die wij (tijdelijk) hebben geregeld vlakbij het werk is. De werkdagen voor een Noor ligt rond de 7,5 uur. Vanaf 16 uur loopt het kantoor wel leeg. Dat zit echt in het systeem. ’s Avonds en in het weekend sporten wij graag, pakken wij de sociale dingen op en gaan wij lekker de natuur in!”

‘Fingerspitzengefühl’

Een emigratie is niet iets wat je binnen een aantal dagen regelt. Toch is het Willem en Maike gelukt om binnen een paar maanden alles af te ronden. Maike: “Wat neem je mee? Wat voor abonnementen moeten we allemaal opzeggen? Hoe komt onze inboedel er? Allemaal vragen die wij ons hebben gesteld. Tijdens ons bezoek in oktober hebben wij veel knopen al kunnen doorhakken. Gelukkig hebben wij een huis kunnen huren wat ook nog eens deels gemeubileerd was. Dat wisten wij eerst niet, dus het was heel lastig wat wij allemaal mee moesten nemen. Daarom zijn wij met ons ‘Fingerspitzengefühl’ gaan pakken. Een bankstel kan je bijvoorbeeld ook van Marktplaats halen, maar je wilt wel in je eigen bed slapen. Wij hebben echt geprobeerd het huis ‘huiselijk’ te maken. Niet veel spullen, maar wel onze eigen spullen.”

Willem: “De vraag was natuurlijk hoe alles ging bevallen in Noorwegen, maar toch moet je in Nederland al knopen doorhakken. Wij hebben ons eigen huis verhuurd en niet verkocht. Eerst maar eens kijken hoe het hier gaat. Wij zijn ook met veel partijen om de tafel geweest en hebben alles in een snelkookpan moeten doen. Het was een stoomcursus emigreren, waarbij de verhuizing zelf gelukkig heel soepel verliep. 2 januari waren alle spullen door De Jong Verhuizingen in een recordtempo goed en veilig ingepakt. Doordat wij de inboedel hadden genummerd, was er een goede structuur en wisten wij meteen waar alles naar toe moest. Ook is alles goed en heelhuids aangekomen!”

Binnenkort kunnen Willem, Maike en de kinderen weer verhuizen. Willem: “Wij zitten nu in een tijdelijke woning en vorige week hebben wij een andere woning gevonden. Eentje een paar kilometer hier vandaan met een tuin dichtbij het strandje wat hier in het dorp beschikbaar is. Daar hebben de kinderen ook meer vrijheid. Gelukkig is ook deze woning gedeeltelijk gemeubileerd, iets wat je veel ziet in Noorwegen.”

Wonen in Noorwegen

Blij met de keuze

Inmiddels draait het leven in Noorwegen op volle toeren voor Willem en Maike. De keuze om te emigreren vanuit Nederland is eentje waar ze tot de dag van vandaag nog erg blij mee zijn. Maike: “Het was echt een gevoelskwestie. Je kunt je nog zo goed voorbereiden, maar je moet het ervaren. Je moet er zijn. De gemiddelde Noor is terughoudend, maar heel veel is afhankelijk van je eigen houding en hoe jij je presenteert naar nieuwe mensen. Wij proberen open te staan voor nieuwe indrukken en willen niet met een Nederlandse bril blijven kijken. Wij zijn hier, dus dit is het. Daar heb je mee te dealen. Heel veel lijkt hetzelfde, maar alles is anders.”

Willem: “Ik denk dat het voor iedereen belangrijk is die erover nadenkt om de sprong te wagen. Je kunt je zes jaar voorbereiden, maar je moet het gewoon aangaan. Pas dan kan je echt een keuze maken. Na een maand of drie krijgen wij steeds meer inzichten en wij willen hier voorlopig zeker nog blijven. Het is heel makkelijk om ‘nee’ te zeggen, omdat het eng is, maar wij zullen nooit spijt krijgen dat wij de keuze niet hebben gemaakt.”

Met kinderen emigreren naar Noorwegen

Ervaringen na emigratie naar Noorwegen: “Heel veel lijkt hetzelfde, maar alles is anders”
Weten wat jouw verhuizing gaat kosten? Vraag een gratis offerte aan