Onze emigratieman in Zweden: Remco

Remco van der Pol is sinds kort hét gezicht van De Jong Verhuizingen in Zweden. Doordat hij een aantal jaar geleden zelf naar Zweden is geëmigreerd, is hij voor ons bedrijf de perfecte schakel om alle verhuizingen vlot te laten verlopen. Daarom stelt hij zichzelf nu aan jullie voor.

verhuisspecialist Remco Zweden

De stap naar Zweden

Hoe ben je in Zweden beland?

“Bijna 20 jaar geleden ben ik begonnen bij DB Schenker (internationaal transportbedrijf). Daar was ik planner voor de landen Zweden en Finland. Zo is voornamelijk mijn liefde voor Zweden ontstaan. Ik heb in die tijd veel contacten opgebouwd. Als ik er was voor het werk zag ik niet meer dan de stad en het industrieterrein. Toch sprak het land Zweden en de mensen mij toen al aan.”

Toch duurde het een tijdje voordat je definitief vertrok naar Zweden. Waarom?

“Ik had het gevoel voor Zweden een beetje achter mij gelaten. Toch ben ik, vlak nadat onze eerste zoon werd geboren, nog naar de EmigratieBeurs geweest om informatie in te winnen. Uiteindelijk hebben wij de stap niet durven nemen. Voor de beide families was de geboorte van onze zoon hun eerste kleinzoon. Om dan te verhuizen naar het buitenland konden wij onze grootouders niet aandoen, haha.”

Wanneer namen jullie wel de stap?

“In het voorjaar van 2020 bekroop ons beide het gevoel dat wij het nu moesten doen. Je kunt altijd blijven dromen en dingen verzinnen voor de lange termijn, maar wij wilden de stap op dat moment echt zetten. Corona zette wel een streep door onze rekening. Daarom werd onze verhuizing vooruitgeschoven. Uiteindelijk zijn wij in december 2021 naar Zweden geëmigreerd.”

Moest je je vrouw overhalen?

“Destijds wel. Ze zag het niet echt zitten. Maar toen ik er in 2020 weer over begon was ze vrij snel overstag. Ook de kinderen waren beide enthousiast. Zij wilden ook zo snel mogelijk deze kant op. Tijdens de laatste vakantie moesten wij van onze zoon alleen maar terug voor de PlayStation, haha.”

Waar en hoe woon je precies?

“Mijn postzegel is een hectare groot en ligt bij het dorpje Ekshärad. Het is een soort ‘vlek’ met veertien woningen, verdeeld over een paar honderd hectare grond. In het dorp heb ik een leuke woning met een stuk grond eromheen. Daar heb ik een moestuin, die nu in ontwikkeling is omdat de vorst sinds een aantal weken pas uit de grond is. Ook heb ik een kipcaravan. Dat is het nachtverblijf voor de kippen. Overdag scharrelen ze over het hele terrein. De kinderen zitten 20 autominuten verder op school. Daar is ook de dichtstbijzijnde winkel en benzinestation.”

Wonen in Eksharad Zweden

Wat vind je zo mooi aan Zweden?

“Dat is eigenlijk de standaard waarom vele mensen hierheen komen: de rust, natuur en de ruimte. Hier is het veel relaxter dan de drukte en chaos in Nederland. Lekker om in je eigen tempo te kunnen leven. Wat ook vooral een rol speelde was het schoolsysteem in Zweden. In Nederland had mijn dochter moeite om mee te komen in het onderwijs. Daar hebben wij heel veel tijd in gestoken. Hier is dat anders. Het systeem is niet persé beter, maar het past wel beter bij onze kinderen. Daarom wilden wij ook niet te lang wachten met de keuze. Samen met mijn vrouw Marjon, zoon Joël (14) en dochter Lieke (11) leven wij nu hier vooral van seizoen naar seizoen, waarin je echt je leven er op aanpast. In de winter veel binnen en in de lente en zomer buiten en er lekker op uit.”

Wanneer kwam je met De Jong Verhuizingen in contact?

“Ik heb een transportachtergrond en werd in Zweden af en toe ingeschakeld als verhuishulp. Ik had er veel lol in en als transportplanner zag ik mogelijkheden. Toen ben ik voor mijzelf begonnen en besloot ik transport in te kopen en zelf ladingen te gaan regelen. Zo kwam ik in contact met Maurits en ben ik meer transport gaan kopen/verkopen. Daarnaast deed ik ook het plannen en organiseren van verhuizingen. Vorig jaar werd ik voor het eerst ingehuurd door De Jong Verhuizingen als ZZP’er. Toen deed ik samen met Maurits een klus en klikte het goed, net als daarvoor toen wij al contact hadden. Later hebben wij met z’n drieën (samen met Peter en Maurits) video calls gedaan en heb ik uitgelegd wat voor mogelijkheden ik zag in Zweden.”

Wat waren deze mogelijkheden precies?

“Er zijn manieren om de verhuistijden efficiënter te maken. Zo zijn wij pratende weg tot elkaar gekomen. Daarnaast kennen de mensen mij hier ook via mijn eigen bedrijf. Door mijn transportoplossingen en de kracht van De Jong Verhuizingen, snijdt het mes voor ons aan twee kanten.”

Wat voor werkzaamheden doe je allemaal?

“Ik werk vooral als planner/verhuizer met een buscombinatie. Daarnaast doe ik een stukje verkoop. Zoals ik al zei ben ik hier bekend in de verhuis- en transportwereld. Als er een transportoplossing wordt gevraagd kan ik daarop inspringen, samen met De Jong Verhuizingen.”

Kan je een voorbeeld noemen?

“Met de bus van De Jong Verhuizingen kan ik hier verhuizingen met een lager volume oppikken en vervoeren. Als de chauffeurs op de internationale auto een kleinere verhuizing hebben, pik ik de inboedel op met de bus en vervoer ik het zelf. Zo hoeft de vrachtwagen niet 200 kilometer om te rijden. Veel handiger en een efficiëntere manier van werken. Ik kan alles rijden, maar ben vooral planner. Mijn oude vak. Dat vind ik leuk om te doen en het vak ligt mij ook.

Verhuisbus in Zweden

Ik weet zeker dat er mogelijkheden zijn om het werk hier efficiënter te doen. Zo krijg je ook meer speling in je internationale planning én kan de naamsbekendheid van De Jong Verhuizingen in de omliggende provincies een boost krijgen. Ik vind het leuk om daarover te sparren met Maurits. Wij zien beide de mogelijkheden om dit bedrijf nog beter op de kaart te zetten in Zweden!”

Onze emigratieman in Zweden: Remco
Weten wat jouw verhuizing gaat kosten? Vraag een gratis offerte aan