Een camping beginnen in Zweden

“Als iets goed voelt, dan gaan wij ervoor”

In de zomer van 2019 vertrok Harold Kelderhuis met zijn vrouw en twee kinderen naar Zweden. Daar namen zij een camping over en begon hun nieuwe leven. Een monoloog van Harold over de aanzet, de verhuizing en het leven in Zweden.

De keuze in Scandinavië

“Samen met mijn vrouw Mariska en onze twee jongste kinderen Wisse en Rune zijn wij in 2019 naar Zweden verhuisd. Hiervoor woonden wij in Nijeveen. Onze twee oudste kinderen, Myrthe en Gijs, zijn in Nederland achtergebleven. Via onze oudste kinderen kwamen wij ook op het idee een rondreis te gaan maken. Zij waren namelijk in 2017 zelf een wereldreis aan het maken. Wij zijn daarom rond gaan trekken met een camper in Scandinavië. Zweden is echt een prachtig land als je daar doorheen aan het reizen bent! Ook Denemarken en Noorwegen hoor, maar Zweden trok ons het meeste aan. Het is mooi, rustig en de natuur is geweldig. Dan kom je er pas echt achter hoe druk en gehaast het allemaal is in Nederland. Tijdens de rondreis kwam de gedachte naar boven om een keer definitief de stap naar Zweden te maken. Dat gevoel namen wij mee naar huis en bleef een tijdje borrelen in onze gedachten. Nadat wij ons oude leven weer hadden opgepakt zijn wij toch gaan zoeken op het internet naar eventuele opties voor een emigratie.

Gezin Kelderhuis

Wonen en werken in Zweden

In november 2018 vonden wij op internet ‘Wonen en werken in mooi Värmland, waar een camping te koop stond. Na een kort overleg hebben wij besloten om een paar dagen later die kant op te gaan om te kijken of het daar zou bevallen. In 2017 waren wij namelijk niet in dat gebied geweest. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het gebied waar wij nu zitten nóg mooier vind dan de gebieden die wij al hebben gezien. Daar aangekomen hadden wij ook het gevoel dat dit precies was wat wij zochten. Wij reden weer terug en na vijf à zes kilometer keken wij elkaar in de ogen aan en zeiden: ‘Zullen wij het gewoon doen?’. Dit was echt het moment om ja te zeggen tegen een emigratie. Als iets goed voelt, dan gaan wij ervoor. In december 2018 hebben wij de camping gekocht van de vorige eigenaren, die ook Nederlanders waren. Met hen hebben wij de afspraak om na de zomer van 2019 de camping over te nemen.”

Grasmark Zweden

Nog steeds contact

“Een emigratie houdt gewoon heel veel in. Persoonsnummers, bedrijfsnummers, werk opzeggen, dat is nog maar het topje van de ijsberg. Er komt heel veel op je af. Daarbij hoort ook het zoeken naar een verhuisbedrijf. Via internet kwamen bij De Jong Verhuizingen. Ik zag dat ze uit Woudsend kwamen en zelf ben ik ook afkomstig uit die omgeving, dus dat was een leuke bijkomstigheid. De verhuizing zelf verliep prima. Het was een truck en een aanhanger vol, een gigantische lading. Het is knap dat gewoon elk hoekje benut wordt in zo’n vrachtwagen. Alles werd ook met zorg ingepakt, heel keurig. Drie weken na onze emigratie naar Zweden hadden wij onze inboedel binnen. Tot op de dag van vandaag heb ik nog steeds contact met De Jong Verhuizingen. Ik help zo nu en dan eens met een verhuisklus in Zweden. Dat is een paar keer per jaar. Het is toch leuk dat dit soort contacten ontstaan en blijven na een verhuizing.”

Camping Lagom

“Vanaf 1 september hebben wij de camping overgenomen. Toen hebben wij het vak kunnen leren en nog een beetje kunnen genieten van het naseizoen. De dertien gebouwen die hier staan hebben wij daarna goed aangepakt naar onze smaak. Een gezellige, Nederlandse sfeer. Daarnaast hebben wij een restaurantje gecreëerd, waar je onder andere een koffie met een taartje kunt halen. Hiervoor vonden wij het maar ‘kil en koud’, nu hangt er naar ons gevoel een leuke sfeer. Onze camping heet “Lagom”. Dat is speciaal gekozen, omdat het een typisch Zweeds woord is. Het betekent eigenlijk letterlijk ‘niet te weinig, niet te veel, maar precies goed’. Daar willen wij ook voor staan. Dat het gewone leven echt voldoende is. Het moet verzorgd en met aandacht, maar niet ‘to much’ of veel luxe. Wij willen ook duurzaam zijn en laten zien dat je kunt zorgen voor jezelf, anderen maar ook de wereld.”

natuurcamping zweden

Corona gooit roet in het eten

“Wij keken dan ook vol enthousiasme uit naar het begin van het seizoen in 2020, totdat corona kwam. Er stonden veel boekingen klaar, maar daar bleven er niet heel veel van over. Vooral de buitenlandse gasten haakten om de begrijpelijke reden af. In het begin waren wij bang dat er niemand meer zou komen, maar dat viel uiteindelijk reuze mee. Ook voor dit jaar zijn er her en der wat boekingen, maar het is allemaal nog niet om over naar huis te schrijven. Wel is het leuk om te zien dat de gasten uit verschillende landen komen. De meeste komen wel uit Nederland, maar er zijn ook gasten uit Duitsland, Zwitserland, België en Denemarken.”

Laaiend enthousiast

“Het is wel leuk om te horen dat de mensen die weggaan laaiend enthousiast zijn. Over de plek, de camping zelf en de gastvrijheid. Dat zeg ik niet allemaal om onszelf op de borst te slaan, maar het geeft gewoon een heel goed gevoel. Op de camping hebben wij op dit moment tussen de 80 en 100 campingplaatsen. Dat is van caravans tot tenten. Ook zijn er twee hostels, zes huisjes en twee houten tipi’s. In totaal zijn dat ook ruim 80 bedden. Er is veel mogelijk en daar hebben wij ook bewust voor gekozen. Niet een simpele camping, maar een camping wij van rond kunnen komen. Door de groei zullen er aankomende zomer ook jongeren vanuit Nederland ons komen helpen op de camping. Eerst deden wij alles met z’n tweeën, maar het is te veel werk om dit vol te houden. De jongeren krijgen dan kost en inwoning van ons en daar is dan een speciaal verblijf voor geregeld. Zo kunnen ze met ons meedraaien en een mooie tijd in Zweden beleven.”

Eenvoud van het leven

“Het is niet zo dat het hier allemaal halleluja is, maar wij willen voorlopig zeker niet terug naar Nederland. Wij zitten hier nog maar net en wat ons betreft blijven wij nog een hele tijd in Zweden. De natuur bevalt ons heel erg goed, evenals de Zweden zelf die veel rustiger en relaxter zijn dan de Nederlanders. In Nederland moest alles snel, was het veel heen en weer vliegen en had je nergens meer tijd voor. Hier heb je dat niet. Het is ook vooral de eenvoud van het leven dat ons aanspreekt. Je komt hier echt nog dingen tegen waarvan je niet meer wist dat ze bestonden. Ik ben geen ander mens hoor haha, maar de omgeving en de sfeer verandert je wel.”

Natuur landschap Zweden

 

 

Een camping beginnen in Zweden
Weten wat jouw verhuizing gaat kosten? Vraag een gratis offerte aan