Emigreren naar Zweden

Heb je verhuisplannen naar Zweden? Kies dan voor een zorgeloze verhuizing! De formule: kwaliteit in de ruimste zin, jarenlange ervaring en vakmensen die weten hoe zij de zaken moeten aanpakken. Letterlijk en figuurlijk. In alle verschillende verhuissituaties. En niet alleen tijdens de verhuizing zelf, maar gedurende de gehele verhuisperiode. Op deze pagina staat alle informatie die belangrijk is om te weten als je naar Zweden gaat verhuizen. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op.

Ga snel naar:

Emigratieverhalen Zweden

De afgelopen jaren zijn er gemiddeld tussen de 40.000 en 50.000 Nederlanders en Belgen naar het buitenland verhuisd. De meest voorkomende emigratieredenen zijn: rust, ruimte en méér natuur. Zweden is één van de meest populaire emigratielanden van Europa en hier wonen inmiddels meer dan 10.000 Belgen en Nederlanders! Een deel van deze emigranten bevindt zich nog midden in het werkproces en vestigen zich veelal rondom de grote steden. Het platteland is met name populair onder gepensioneerden of mensen die graag een tweede huis willen in het hoge noorden.

Op de website van MyFootPrints is een emigratieverhaal te lezen van Lucille Netters. Zij woont sinds 2016 met haar kinderen in Zweden. Zij draagt ‘Geen druk op het hoofd, geen spanning, maar rust en ruimte’ aan als hoofdredenen om te gaan.

Dat was ook de reden van Eric en Monique. Wij hielpen ze tijdens coronatijd verhuizen. Dat geldt ook voor Harold Kelderhuis. Hij begon een camping in Zweden!

Een ander verhaal komt van Jojanneke Kraaykamp. Zij geeft op de website van Born to Travel het volgende aan als reden: “We wilden (en willen) ontdekken, naar buiten, de ruimte. And plenty of it.” Het emigratieverhaal van Kraaykamp geeft goed aan hoe het leven in Zweden is en hoe goed je je kinderen hier kunt laten opgroeien.

Emigratieverhalen Zweden

Regelen

Voordat je definitief gaat verhuizen is het verstandig om een aantal zaken goed te regelen en ruim van tevoren in gang te zetten. Als eerste is het belangrijk om een persoonsnummer aan te vragen. Dit nummer heb je nodig voor het afsluiten van een zorgverzekering maar ook voor het indienen van je jaarlijkse belastingaangifte. Wees hier op tijd mee!

Zweden is een streng land betreffende migratie. Je hebt daarom een verblijfsrecht nodig en dit is ook iets wat aangevraagd moet worden. Met een verblijfsrecht toon je aan dat je jezelf in levensonderhoud kunt voorzien en geen aanspraak doet op de sociale voorzieningen van de Zweedse gemeenschap. Een verblijfsvergunning kan je aanvragen bij Migrationsverket.

Regelen
natuur zweden

Werken in Zweden

Veel mensen verwachten dat het werken in Zweden vergelijkbaar is als in Nederland. Dat is toch niet helemaal zo. Zo is de werkcultuur van een Nederlander veel directer zodat er vooruitgang kan worden geboekt. Deze resultaatgerichte manier van werken en directheid in communicatie staan lijnrecht tegenover die van een Zweed. Een Zweed is altijd op zoek naar een oplossing en vermijd confrontaties. Het werktempo ligt in Zweden lager dan in Nederland, het voordeel is wel dat er veel minder werkstress wordt ervaren onder werknemers.

Voor het zoeken naar een baan heeft Zwedenweb een handige lijst samengesteld met daarin een aantal sites waar vacatures op te vinden zijn in allerlei sectoren. Ook helpt de organisatie EURES mensen om een passende baan in Zweden te vinden.

Heb je eenmaal werk gevonden? Gefeliciteerd! De volledige werkweek in Zweden duurt net als in Nederland 40 uren en de lonen tussen mannen en vrouwen verschillen nauwelijks. Voor werkgevers is het ook een stuk lastiger om medewerkers te ontslaan dan in Nederland!

Werken in Zweden

Wonen in Zweden

Ja het is zover! Je hebt de keuze gemaakt om te gaan verhuizen (met je gezin) naar Zweden! Wist je dat je bij zo’n verhuizing veel kosten kunt besparen door bijvoorbeeld de verhuiswagen te delen met een ander familie die gaat verhuizen? Wij kunnen je hierbij helpen en bieden dit voordeel ook aan.

Naast het regelen van de verhuizing moet je eerst wel het recht hebben om er überhaupt te mogen wonen. Bij de immigratiedienst in Zweden, Migrationsverket, is het noodzakelijk om een verblijfsvergunning te regelen.

Doordat Zweden één van de minst bevolkte landen van de wereld is, zal het aan ruimte niet ontbreken. Ook staan er voldoende huizen te koop én dat alles voor een lagere prijs dan in Nederland. Dat de prijs lager is dan bij ons in Nederland komt door het materiaal waarvan de huizen gemaakt zijn. In Nederland bouwt men huizen met bakstenen, in Zweden bestaan de huizen vooral uit hout. Velen worden verliefd op deze mooie woningen in de natuur. Als je geluk hebt, kan je voor € 50.000,- al een vrijstaande woning op het platteland vinden.

Ben je nog zoekende naar een mooie Zweedse woning? Woningzoekenden kunnen terecht op de populaire Zweedse website Hemnet of Booli. Heb je iets op het oog? Ga direct bellen, want verstuur je een e-mail dan is de kans groot dat je niet altijd een reactie krijgt. Zijn er meerdere gegadigden voor het huis van je dromen? Dan wordt de woning verkocht aan de hoogste bieder en wanneer hij/zij een aanbetaling van 10% kan doen.

Een hypotheek aanvragen kan uiteraard via een Nederlandse bank maar het is handiger om het in Zweden te regelen. Je kunt hiervoor terecht bij een bank in de gemeente waar je je wilt gaan vestigen.

Kies je ervoor om te gaan huren? Het huuraanbod in Zweden is goed, met name in kleine plaatsen is er veel aanbod. Neem gerust een kijkje op de website van Kvalster, zij bieden een groot huuraanbod aan.

Wonen in Zweden

Onderwijs

Qua onderwijs blijken er grote verschillen te zijn tussen Nederland en Zweden. Niet alleen de vorm van het onderwijs, maar ook de manier waarop het wordt gegeven. Zoals eerder gemeld in de alinea ‘Werken in Zweden’, vermijd een Zweed graag de confrontatie. Ze zoeken naar compromissen en willen graag dat iedereen gelijk is. Dat is ook zo in het onderwijs. Een goed punt, want iedereen krijgt gelijke kansen. Toch kleeft er ook een nadeel aan, want kinderen die net een stukje verder zijn dan hun klasgenoten kunnen worden geremd in hun ontwikkeling.

In Zweden hebben kinderen een leerplicht van zeven t/m zestien jaar. Op hun zesde kunnen ze al naar de förskola, een soort overbruggingsjaar voor de basisschool. Wanneer kinderen zeven zijn, moeten ze naar de grundskola, het verplichte basisonderwijs in Zweden. Op hun dertiende kunnen ze hun eigen vakkenpakket samenstellen, wat nog steeds onderdeel uitmaakt van de ‘grundskola’. Als ze deze op hun zestiende hebben afgerond, kunnen ze beginnen aan een vervolgstudie genaamd de gymnasieskola. Daarbij hebben ze de keuze uit 17(!) verschillende vervolgstudies, die drie jaar duren, waarna de kinderen in Zweden op hun 19e uiteindelijk de keuze kunnen maken om nog verder te gaan studeren.

Het onderwijs in Zweden wordt vaak gezien als meer vrijblijvend. Toetsen worden niet veel gegeven en het stellen van hoge eisen aan kinderen al helemaal niet.

Onderwijs

Sociale zekerheid

Weet je nog dat we het eerder over het aanvragen van een persoonsnummer hebben gehad? Dit nummer heb je in Zweden overal voor nodig, ook voor het aanmelden van een zorgverzekering. Elke inwoner is ziektekosten verzekerd bij ‘Försäkringskassan’. In Nederland heb je het recht om zelf een zorgverzekeraar uit te zoeken, in Zweden is dat niet het geval. Daarnaast hoef je ook geen maandelijkse of jaarlijkse premie te betalen, ze vragen alleen een eigen bijdrage wanneer je een bezoek moet brengen aan de huisarts.

Uiteraard zal je net zoals in Nederland en België je huis, inboedel, auto etc. moeten verzekeren. Dit gaat in Zweden niet anders dan bij ons. Hiervoor zijn verzekeringen af te sluiten via particulieren. Let op! Voor al deze aanvragen heb je een persoonsnummer nodig!

Op internet staat een handig document met daarin alle sociale zekerheidsrechten van Zweden. Wist je bijvoorbeeld dat Zweden enorm toegankelijk is betreffende het zwangerschapsverlof voor jonge ouders? Beide ouders krijgen samen maar liefst 16 maanden betaald verlof!

Eigen bedrijf

In Zweden is logischerwijs ook de mogelijkheid om een eigen bedrijf op te starten. Daarbij zijn er een aantal instanties die je goed kunnen helpen. Het is bijvoorbeeld aan te raden om met de gemeente te praten. Werknemers van de gemeenteafdeling ‘näringsliv’ helpen je maar al te graag op weg!

Om een eigen bedrijf te starten moet je wel aan een aantal regels voldoen. Daarbij kan Arbetsförmedlingen je goed van dienst zijn, door je vragen met betrekking tot het beginnen van een eigen bedrijf te beantwoorden.

Heb je de keuze gemaakt om voor jezelf te beginnen en alles officieel te maken? Dan moet je naar de website van Verksamt gaan. Bij deze website werken de drie instanties Skatteverket (de Belastingdienst), Bolagsverket (het handelsregister), en Tillväxtverket (agentschap voor regionale en economische groei) samen, die je nodig hebt voor het starten van je eigen bedrijf. 

Eigen bedrijf

Zorg

Bij een verhuizing naar Zweden, moet je een persoonsnummer aanvragen. Dit betekent ook meteen dat je bent verzekerd bij de gezondheidszorg. Het enige wat je moet doen na de aanvraag van dit persoonsnummer, is jezelf aan te melden bij de Försäkringskassan.

De Försäkringskassan regelt alle zaken in verband met de gezondheidsklachten in Zweden. Het is daarom verplicht om je in te schrijven. De Försäkringskassan houdt zich daarnaast bezig met de uitkeringen, kinderbijslag én huursubsidies.

Let wel op: de regels veranderen regelmatig! Laat je daarom goed informeren. Maar om een indruk te krijgen: je betaalt maximaal 1000 kronen per jaar voor behandelingen bij de dokter en maximaal 2000 kronen per jaar voor medicijnen. Stijg je boven het eigen risico uit? Dan krijg je gratis zorg voor de rest van dat jaar, net als in Nederland.  Je betaalt geen maandelijkse of jaarlijkse premie, ze vragen alleen een eigen bijdrage wanneer je een bezoek moet brengen aan de huisarts.

Een tandartsbezoek is tot je 20e levensjaar gratis. Daarna valt het in de tandartsverzekering van Försäkringskassan. De hoogte van dit eigen risico verschilt per gemeente.

Taal

Als je emigreert naar Zweden is het aan te raden om de taal zo snel mogelijk te leren. Hoe beter je de taal kent en de mensen om je heen begrijpt, hoe sneller je je thuis zal gaan voelen. Daarnaast levert het ook voordelen op, zoals het vinden van werk en maken van nieuwe vrienden. Je kunt bijvoorbeeld voor aankomst in Zweden de taal leren in Nederland, maar je kunt dat ook gratis doen bij de cursus Svenska för Invandrare in Zweden zelf.

Duolingo is een goede website om thuis alvast je Zweedse skills onder de knie te krijgen!

emigreren naar zweden 3
Weten wat jouw verhuizing gaat kosten?
Weten wat jouw verhuizing gaat kosten? Vraag een gratis offerte aan